Lersø Parkallé

Opførelse af boligtårn og ombygning af tidligere navigationsskole.

Projektet Lersø Parkallé 2 omfattede ombygning af en eksisterende maskinmesterskole fra 1953 til boliger samt nybyggeri af et boligtårn på 10 etager. Den eksisterende bygning blev ombygget til 25 plejeboliger for sindslidende, med Socialforvaltningen København som bygherre, og 161 almene ungdomsboliger. Ungdomsboligerne blev fordelt i den eksisterende bygning samt i to nyopførte bygninger med svalegang og en nybygget cirkulær bygning.

Projektet omfattede i alt 186 boliger, og de velfungerende lejligheder blev suppleret med en række fælles faciliteter, der understøtter projektets fokus på fællesskabet som omdrejningspunkt for det sociale liv i den samlede bebyggelse.

Projekt information

Bygherre

BO-VITA

Beliggenhed

København

Rådgivningsrolle

Ingeniørrådgiver

Årstal

2011 - 2021

Entreprisesum

103 mio kr. inkl. moms

Areal

5865 m²

Arkitekt

Zeso Architects

Lars Bendix Christensen

Adm. direktør, partner

Mobil: +45 27 25 34 64

Ombygning og renovering

De eksisterende bygninger blev kun ændret konstruktivt i begrænset omfang og kun lokalt, som følge af ændrede vægge og lignende i boligerne. De eksisterende installationer blev genanvendt i videst muligt omfang og blev suppleret med nye installationer til vand, varme, afløb samt el- og svagstrømsinstallationer i overensstemmelse med relevante myndighedskrav. Klimaskærmen på bygningerne blev optimeret ved f.eks. udskiftning af vinduer og efterisolering af lofter.

Nybyggeri

Det nyopførte boligtårn er et lokalt landemærke på 10 etager og blev dermed givet en særlig karakter og placering som afslutning på facadeforløbet langs Jagtvej og som en markering af hjørnet ud mod krydset. For at undgå at beboerne i tårnet bliver generet af trafikstøj fra den nærliggende Jagtvej, blev der installeret såkaldte ”russervinduer”. Disse vinduer består af to lag glas med luft imellem. I det yderste glas er der en spalte forneden der kan åbnes, og i det inderste glas er der en spalte øverst der kan åbnes. På denne måde kan frisk luft trækkes ind uden medfølgende støj.

Bæredygtighedstiltag

For at optimere projektets bæredygtighed foretog Wissenberg energiberegninger, indeklimaberegninger og dagslyssimuleringer. Projektet opfylder den frivillige lavenergiklasse 2020, og der er lagt stor vægt på at minimere de driftsmæssige udgifter ved valg af byggemetode og materialer.

Da det var bygherrens intention, at en del af fællesarealerne skal drives sammen med boligerne til Socialforvaltningen, var det forventet, at de samlede driftsomkostninger ville blive reduceret til gavn for begge afdelinger.