Urbania

Urbania CPH er et nyt alment bofællesskab for foreningen Urbania CPH. Foreningen Urbania CPH ønsker at fremme bæredygtige bofællesskaber i byen, og med byggeriet af Urbania CPH vil man skabe et bæredygtigt, urbant og mangfoldigt byboligfællesskab, der tilbyder plads og rum til samhørighed med byens mennesker samt mulighed for samvær, nærvær og respekt for individuel udfoldelse. I samarbejde med AKB København og KAB er man blevet enige om, at Urbania CPH skal bygges på hjørnet af Lundtoftegade og Borups Allé, og bygningen kommer til at rumme 88 boliger i forskellige størrelser, der passer til både enlige og store familier.

 

Wissenbergs rolle

Wissenberg fungerer som bygherrerådgiver i den indledende fase for KAB, der er ansvarlig for byggeriet. Som bygherrerådgiver har Wissenberg bl.a. forestået forklassificering af grunden (forundersøgelser) og geotekniske undersøgelser. Wissenberg har også udarbejdet udbudsmaterialet til totalentrepriseudbuddet.

Projektet er tegnet af Tegnestuen Vandkunsten.

Projekt information

Bygherre

Urbania CPH, v/ AKB København og KAB

Beliggenhed

København

Rådgivningsrolle

Bygherrerådgiver

Årstal

2023 - Ikke afsluttet

Entreprisesum

227 mio. kr. (ekskl. moms)

Areal

8.660 m²

Arkitekt

Tegnestuen Vandkunsten

Jesper Schat-Holm

Projektudvikling, partner

Mobil: +45 27 25 34 61

Base i beton

Stueetagen, eller basen, vil dække hele bygningens fodaftryk og bliver opført i beton. I basen vil der blive indrettet faciliteter, der tilfører liv til området. I den sydlige ende af basen er der plads til en dagligvarebutik, små erhverv og en byttebiks, mens bofællesskabets fællesfaciliteter, såsom fælleskøkken, tumlesal, værksted og spisesal, vil være placeret i den nordlige ende. Urbania CPH ønsker at være en integreret del af byen, og derfor vil facaderne være åbne med store glaspartier og mulighed for indkig i fællesskabsområdet. Butikkerne vil få gode placeringer ud mod Borups Plads og bidrage til området som et lokalt butiksområde.

Bolig-”tårne” i træ

Oven på basen placeres boligopgange i sæt af to til tre i individuelle bygninger eller ”tårne”, der rejser sig fra basen, hvor den ene bygning vil være højere end den anden. Bygningen varierer derved i højden mellem 1-7 etager, og bolig-”tårnene” vil variere mellem 4-7 etager. Disse tårne bliver bygget i træ. Hjørnet ved Borups Plads vil markere afslutningen på bebyggelsen og med en højde på op til 24 meter (7 etager) skabe modspil til Teletårnet ved siden af.

Mod Borups Allé sammenbindes boligopgangene af en støjskærm, der vil afskærme gårdhaven, der bliver anlagt i 1. sals højde oven på basen og mellem opgangene. Støjskærmen begrønnes med slyngplanter. Desuden vil dele af stueetagens facade trækkes tilbage, så der dannes mindre nicher til cykler og højbede.

Bygningen vil blive beklædt med mørkegrønne metalplader med to forskellige profiler. Pladerne monteres vandret og lodret på skift. Træ anvendes som facademateriale på udvalgte steder, f.eks. ved indgangspartier og butiksfacader.

Det samlede etageareal for bygningen vil være cirka 8.660 m². Heraf cirka 6.600 m2 nye familieboliger, cirka 700 m2 fællesareal, cirka 1.050 m2 dagligvarebutik og 310 m2 til mindre erhverv. I underetagen vil der blive etableret en parkeringskælder til butikkerne og beboerne.

Arkæologisk interesse: Aldrig tidligere bebygget

En del af grunden har aldrig været bebygget, men i stedet været brugt som kommunal oplagringsplads. Dette gør den særlig interessant for Københavns Museum, der udfører en række arkæologiske undersøgelser på stedet. Dette skyldes ikke mindst, at man i dette område – tæt på Ladegårdsåen – har fundet nogle af de ældste tegn på menneskelig aktivitet i København.