Humlevænget

Helhedsplan i bevaringsværdig bebyggelse bestående af 392 rækkehuse.

Humlevænget er opført i 1941-1943 og består af 35 stokke med 392 rækkehuse, seks erhvervslejemål med tilknyttede boliger samt én daginstitution. Arealerne i bebyggelsen er veldisponerede med private haver og små, grønne fællesarealer, der giver lys og luft. Rækkehusstokkene er spredt over et stort areal med fælles grønne områder og legepladser. Flere af rækkehusstokkene buer, og flere har niveauspring i stokken.

Alle huse er i to etager med fuld kælder. Bebyggelsen er opført i murværk med hulmur, og vinduesfalse er fuldmurede. Ydervæggene består af blankt murværk i røde teglsten, betonstøbte  kælderydervægge og fundamenter. Tagene er udført som sadeltagskonstruktion med røde vingetegl.

Bebyggelsen er vurderet bevaringsværdig i klasse 3, hvilket betyder, at bygningernes arkitektur skal bevares, og at ændringer på f.eks. facader skal godkendes af Københavns Kommune.

Præget af tidens tand

Humlevænget var en bebyggelse, præget af tidens tand. Murbindere var tærede, så der var fare for, at ydermure ville falde sammen. Trapper og gelændere var i meget dårlig stand. Beton ved lyskasser og kælderskakte var nedbrudt og forfaldne. Baldakiner ved indgange var i dårlig stand. Kloakker var utætte. Faldstammer og stigstrenge var tærede. Der var stigende problemer med dårligt indeklima og skimmel. Hertil trængte de fleste badeværelser til at blive renoveret. Mange badeværelser var de originale fra 1942.

Projekt information

Bygherre

SAB v/ KAB

Beliggenhed

Husum

Rådgivningsrolle

Totalrådgiver

Årstal

2014 - Igangværende

Entreprisesum

Ca. 349 mio. kr. inkl. moms

Areal

30.819 m²

Arkitekt

RUBOW arkitekter

Merete Nielsen

Projektchef, arkitekt m.a.a.

Mobil: +45 27 25 34 57

Mette Andersen

Projektchef, associeret partner

Mobil: +45 27 25 34 98

En helhedsplan med et langt tilløb

Helhedsplanen var længe undervejs. Det startede i februar 2014, hvor boligafdelingens følgegruppe, Wissenberg og KAB påbegyndte arbejdet med at udarbejde en samlet plan for renovering og forbedring af boligerne i Humlevænget. Det førte frem til, at man i marts 2015 kunne præsentere en foreløbig helhedsplan. Denne blev efterfølgende bearbejdet og vedtaget ved en urafstemning i afdelingen i efteråret 2017. På baggrund af bekymringer fra beboerne endte man dog med at viderebearbejde helhedsplanen, så en ny helhedsplan kunne vedtages på et afdelingsmøde i oktober 2021.

Samlet set omfatter helhedsplanen:

  • Tage renoveres.
  • Murværk på gavle og facader sikres mod nedstyrtning.
  • Baldakiner og rækværk ved indgangspartier udskiftes.
  • Hoved- og kældertrapper udskiftes.
  • Lyskasser og støttemure ved kældertrapper udskiftes.
  • Faldstammer og vandinstallationer udskiftes.
  • Kloak og dræn i terræn renoveres.
  • Badeværelser renoveres.
  • Balanceret mekanisk ventilationsanlæg installeres.
  • Belysning i udearealer.
  • Miljøscreening af PCB, asbest, skimmel m.m.
  • Indvendige skorstene nedtages, hvor muligt.

Bæredygtighed

Wissenberg har udført sin interne bæredygtighedsscreening af projektet, og på baggrund af denne undersøges det, om det vil være muligt at genanvende mursten fra de nedtagne skorstene og gavlene, samt om tegltagstenene også kan genanvendes.

Wissenbergs arbejde

Wissenberg er totalrådgiver på projektet og har som sådan medvirket ved udarbejdelsen af helhedsplanen. Som totalrådgiver har Wissenberg indtil nu bl.a. forestået miljøundersøgelser, projektering og projekteringsledelse, myndighedsbehandling og dialog med Landsbyggefonden, bidrag til  beboerorientering og beboermøder, udarbejdelse af budget for entrepriseudgifter, entrepriseudbud, IKT-ledelse. I de kommende proces kommer Wissenberg til at stå for projektopfølgning, byggeledelse og fagtilsyn, totaløkonomi, mangelgennemgange og  aflevering og 1-års gennemgang.