Broagerhus
Broagerhus er en ældre bebyggelse fra 1945. Den ligger ud til Peter Bangs Vej på det yderste Frederiksberg, tæt på den genopførte K.B. Hallen. Huset er en del af det almennyttige boligselskab, Frederiksberg Forenede Boligselskaber, og afdelingen rummer i alt 150 lejligheder.
Udskiftning af vand- og varmeinstallationer
Bebyggelsens vand- og varmeinstallationer trængte til at blive udskiftet. De var udtjente og ofte tilstoppede. Ved et miniudbud under en rammeaftale med KAB vandt Wissenberg opgaven med at yde totalrådgivning i forbindelse med renovering af vand- og varmeinstallationerne.
Specifikt omfattede opgaven totalrådgivning i forhold til:
- Udskiftning af samtlige vandinstallationer
- Udskiftning af varmesystem fra 1-strenget til 2-strenget, herunder radiatorer, rør lodret og vandret samt hovedledninger
- Etablering af varmekilder i køkken og baderum
- Renovering og i nogen grad udskiftning af varmecentral
- Opgradering af eksisterende CTS
Projektet omfattede derudover samtlige følgearbejder, herunder reparation af gulve og lofter, lukning af eksisterende udsparinger, efterisolering af vinduesbrystninger mv.
Det var vigtigt, at rådgiveren definerede en tydelig grænseflade mellem, hvad der var indeholdt i projektet, og hvad beboerne skulle udføre efterfølgende af reparationer på de berørte bygningsdele.
Inden selve udførelsen skulle der foretages en 100 % registrering af de eksisterende forhold. Der skulle også undersøges for miljøfarlige stoffer som bly og asbest, hvilket den eksterne samarbejdspartner, SBMI, stod for.
Et udfordret budget
Inden selve udførelsen skulle der foretages en 100 % registrering af de eksisterende forhold. Da man kom i gang med projekteringen efter forundersøgelserne, viste det sig, at det første, estimerede budget ikke var stort nok. Et realistisk samlet budget ville være 28 mio. kr. Det nye budget måtte til afstemning på Boligforeningens afdelingsmøde, hvor der blev stemt ja.
Mindske beboernes gener
At udskifte vand- og varmeinstallationer i en bygning som Broagerhus var et indgreb, som ikke kunne undgå at blive til gene for beboerne. Der blev således opstillet bade- og toiletvogne i terræn samtidig med, at der var mulighed for tørkloset i boligen. Der blev etableret interimistisk adgang til koldt vand i trappeopgangene.
Arbejdet med varmeanlægget blev så vidt muligt udført uden for varmesæsonen, ellers var der mulighed for at få en el-varmeblæser, tilsluttet byggepladsstrøm, opstillet i boligen.
LAR-projekt
Efter renoveringen af installationerne er der igangsat et LAR-projekt i udearealerne, som er udført med Thing Brandt Landskab som projektleder. Opgaven er at få separeret regn- og spildevand, så det løber i to separate systemer, samt at etablere tilbageholdelse af regnvandet.