Børnehuset Brillesøen

Modelprogram for ny modulær og bæredygtig daginstitution.

Børnehuset Brillesøen bliver en ny 11 gruppers integreret daginstitution til 182 børn i Albertslund Kommune. Byggeriet skal erstatte to utidssvarende børnehuse på en naturskøn byggegrund ved Brillesøen i Albertslund. Ledelsen af de to institutioner er allerede sammenlagt. Det nye byggeri skal nu fusionere institutionerne fysisk, således at medarbejdere, forældre og børn samles i den nye institution.

Børnehuset skal som udgangspunkt bestå af fem børnehavegrupper og seks vuggestuegrupper, men sammensætningen skal kunne skifte. Grupperne vil blive organiseret i mindre klynger af 2-3 grupperum, der skaber nærhed og lokalt tilhørsforhold for både voksne og børn. Det lille i det store skal opleves tydeligt for både børn og voksne.

Det er tanken, at det nye børnehus Brillesøen skal være et foregangsprojekt for nye daginstitutioner i Albertslund Kommune, og kunne fungere som en form for vejviser for, hvordan nye dagtilbud i kommunen skal bygges og de nuværende skal renoveres.

Byggeriet er udformet modulært som en let og underspillet konstruktion i træ, der sikrer varierende rumhøjder i de bagvedliggende rum. De enkelte klynger fletter sig omkring nogle af de mest seværdige træer på grunden.

Facader udføres som præfabrikerede letelementer, der beklædes med børnevenlige og robuste materialer som fibercement eller varmebehandlet træ med en lodret profilering.
Langs facaderne løber hævede terrassedæk, som sikrer en fornuftig afvikling af regnvand og en særdeles anvendelig kantzone med mulighed for integrering af legemøbler, opbevaringskasser, sandkasser og siddeplinte.

Projekt information

Bygherre

Albertslund Kommune

Beliggenhed

Albertslund

Rådgivningsrolle

Bygherrerådgiver

Årstal

2021 - Igangværende

Entreprisesum

42 mio. kr.

Areal

2190 m²

Arkitekt

RUBOW arkitekter

Mads Stenbæk Jakobsen

Afdelingsleder, partner

Mobil: +45 20 15 56 77

Nanna H. Nielsen

Bygningskonstruktør

Mobil: +45 27 25 34 62

Bæredygtighed

Byggeriet forventes udført som et holistisk gennemtænkt byggeri med fokus på både social, økonomisk og miljømæssig bæredygtighed. Byggeriet skal også opføres med tanke på lavteknologiske løsninger, cirkulær økonomi og principper for design for adskillelse. Endeligt skal der skeles til kommunens indsatsområder i forbindelse med implementering af FN’s verdensmål med særligt fokus på naturen i byen.

Energimærkning

Bygningen skal som udgangspunkt overholde lavenergiklassen jf. BR18, og der vil være fokus på at reducere energiforbruget igennem passive tiltag, herunder en velisoleret og tæt klimaskærm, minimering af kuldebroer og vinduer med gode energimæssige egenskaber. Herudover skal byggeriet være test-case i den Frivillige Bæredygtighedsklasse og er tilmeldt følgende testkriterier:

  • Ressourceanvendelse på byggepladsen
  • Drifts- og vedligeholdelsesplan for opretholdelse af indeklimaet
  • Dokumentation af problematiske stoffer
  • Afgasning til indeklimaet
  • Detaljeret eftervisning af dagslysniveauet

Hygiejneopdelte flows

Med læring fra COVID-19 ønskes hele institutionen inkl. ude-arealer disponeret, så det i perioder er muligt at ændre det centrale flow til decentrale og hygiejneopdelte flows ude i klyngerne. Endeligt skal byggeriet udføres, så dele af udearealer kan anvendes af lokalområdet og forældre, når institutionen er lukket.

Udføres i totalentreprise

Selve byggesagen udbydes som totalentreprise og angår totalnedrivning af de nuværende bygninger, legepladsudstyr m.m. på grunden samt opførelse af den nye daginstitution inkl. udearealer. Der prioriteres etablering af ny legeplads omkring bygningen, mens randzoner skal fremstå mere vildt og naturligt.

Genhusning på grunden

Den eksisterende børneinstitution vil være i drift, mens byggeriet pågår, og genhuses i midlertidige pavilloner på grunden.

Opførelsen af det nye børnehus udføres i to etaper:

  • Etape 1 består af etablering af Børnehuset Brillesøen med tilhørende legeplads i delområde 1
  • Etape 2 består af fjernelse af midlertidige pavilloner og reetablering samt færdiggørelse af legeplads i delområde 2.

Håndtering af regnvand

Grundens placering for foden af en bakke med afledning af regnvand direkte til Brillesøen medfører opfugtet jord, der ved skybrud kan blive lettere oversvømmet. Wissenberg har derfor udarbejdet en plan for den fremtidige håndtering af regnvand.

Problematikken med regnvand er således indarbejdet i bygningens møde med terræn. Rundt om alle klynger etableres trædebroer/terrasser, der sikrer en robust afvikling af regnvand omkring sokler, kombineret med niveaufri og tørre udgange fra bygningen.

Wissenbergs rolle og ydelser

Wissenberg er, som underrådgiver til Rubow arkitekter, bygherrerådgiver for Albertslund Kommune, og medvirker bl.a. til udarbejdelse af funktionsprogram og teknisk program, og står for beskrivelsen af forsyningsprincip, energiberegning og indeklima, samt rådgivet ift. optimering af den fremtidige drift og vedligehold.