Klimamål i byggeriet: Godt på vej, og næsten helt i mål

Regeringen har netop vedtaget nye klimakrav for byggeriet. Grænseværdierne for CO2e-udledningen er kommet længere ned, men er efter vores mening stadig ikke helt i mål. Renovering af eksisterende bygninger er desværre heller ikke omfattet af de nye regler.

Ifølge reglerne skal grænseværdierne for nybyggeri ligge mellem 3,2 kg CO2e pr. kvadratmeter årligt for sommerhuse og op til 6,4 kg for lagerhaller, parkeringshuse og butikker i 2029. Dette er en forbedring i forhold til de tidligere gældende 12 kg, men det er stadig langt fra tilstrækkeligt. Det er positivt, at man nu skelner mellem forskellige typer bygninger, men for de fleste af bygningstyperne, som er med i udspillet, ligger grænseværdien på 6-8 kg CO2e pr. kvadratmeter. Vi havde gerne set, at den lå på 5-7 kg CO2e pr. kvadratmeter årligt, som anbefalet af eksperter og projektet Reduction Roadmap. Men vi anerkender, at regeringen har justeret grænseværdierne ned siden det sidste udspil.

Et andet problem med regeringens udspil er, at det udelukkende fokuserer på nybyggeri og ignorerer renovering af eksisterende bygninger. Renovering er ofte mere bæredygtig end nedrivning og nybyggeri, og ved at forbedre energieffektiviteten i eksisterende bygninger kan vi opnå betydelige CO2-besparelser. Vi oplever, at vores bygherrer efterspørger LCA-beregninger i forbindelse med planlægningen af renoveringsprojekter for at kunne vælge den mest bæredygtige tilgang til renoveringen. Derfor er det en skam, at renoveringer ikke er omfattet af de nye klimakrav.

Derudover mangler der tilstrækkelig kontrol med, at bygningerne overholder klimakravene. Den nuværende stikprøvekontrol omfatter kun 10% af bygningerne. Der er behov for en mere omfattende og digitaliseret kontrolmekanisme.

Vi bør stræbe efter at være et foregangsland inden for bæredygtigt byggeri og renovering. Det kræver modige beslutninger og ambitiøse mål. De nye regler er et stort skridt i den rigtige retning, men ikke helt nok. Vi har brug for en mere ambitiøs tilgang, der inkluderer både nybyggeri og renovering, og som sikrer, at vi reducerer vores CO2e-udledning markant.

Aftalen kan læses her: https://www.sm.dk/nyheder/nyhedsarkiv/2024/maj/ny-aftale-stiller-ambitioese-klimakrav-til-nyt-byggeri