Byggeriet af boligbebyggelsen Nordre Park rejser sig på et højdedrag lidt i udkanten af det centrale Svendborg. På stedet lå tidligere den imposante Nordre Skole; et klassisk dansk skolebyggeri i røde mursten fra 1940’erne. Skolen lukkede i 2011.

Beliggenheden, højt med udsigt over byen og sundet og med et ubebygget friareal som forgrund, var noget helt særligt. Derfor ønskede kommunen, at der skulle bygges et karakteristisk boligbyggeri på grunden. Det almene boligselskab, BSB Svendborg, og Domea.dk vandt opgaven, og i samarbejde med Tegnestuen Vandkunsten har Wissenberg udviklet et projekt med en etagebebyggelse på 3-5 etager, bestående af tre blokke med lejligheder i hesteskoform og rækkehusboliger i to rækker, placeret i midten af bebyggelsen, midt i hesteskoen.

Først skulle den gamle skole dog rives ned. For at gøre det kommende nybyggeri mere bæredygtigt, valgte man bevare de mange røde mursten fra skolen og genbruge dem i de nye bygninger. Og netop nu er byggeriet Nordre Park ved at blive beklædt med de røde sten, på samme sted som hvor de blev lagt for første gang i midten i 1940’erne.

På grund af beliggenheden var navnet på den nye bebyggelse i starten Borgen. Den skulle ligge som en borg hævet over byen Svendborg, lidt lige som skolen gjorde. Det er ikke første gang, at ”borge” på den måde er blevet genbrugt, pillet fra hinanden og genanvendt et andet sted. Det var for århundrede tilbage almindelig praksis, at man betragtede de gamle massive middelalderborge som en slags stenbrud, hvorfra man kunne hente byggematerialer til nye byggerier. Charlottenborg på Kongens Nytorv er eksempelvis i vid udstrækning bygget af teglsten fra det, der i dag er Kalø slotsruin nord for Aarhus. Så i virkeligheden er cirkulært byggeri, som det nu bliver praktiseret i Svendborg, bare en gammel dyd, vi har genopdaget.