fsb Bellahøj

Et stykke Danmarkshistorie renoveres: Bellahøj-højhusene får en tiltrængt opdatering.

fsb Bellahøj er en del af de berømte højhuse på Bellahøj, som var de første rigtige højhuse i Danmark. fsb Bellahøj er opført i 1954 og består af fem punkthuse på 10-12 etager med i alt 266 lejligheder plus kælder og tagetage. Husene er udført efter to forskellige principper. Tre huse er udført med Bellahøj-betonflisen, og to huse er opført efter Kalton-princippet med udfyldning af mursten. Afdelingen har et aktivt og velfungerende beboerdemokrati.

Nedslidt

Med mere end 60 år på bagen er facader og boliger ved at være nedslidte. Beboerne er generet af utætheder i klimaskærmen med trækgener, fugt, kulde og et stort energiforbrug til følge.

Ligeledes er der konstateret en del forekomster af skimmelsvamp i lejlighederne. Herudover er det afdelingens stærke ønske at etablere tidssvarende faciliteter til beboernes sociale aktiviteter i form af et beboerhus.

En langstrakt proces

I perioden 2009-2012 blev der udarbejdet en byggeteknisk tilstandsvurdering, og på et afdelingsmøde i 2012 besluttede afdelingen, at man skulle gå i gang med at lave en egentlig helhedsplan for bebyggelsen.

I 2013 indstillede Landsforeningen for Bygnings- og Landskabskultur til Kulturstyrelsen så Bellahøj til fredning. Boligselskaberne indgik derfor en aftale med Kulturstyrelsen om i samarbejde at fastlægge retningslinjerne for den nødvendige renovering for på den måde at udsætte en eventuel fredning. Et byggeprogram for alle højhusene på Bellahøj blev herefter udarbejdet af Henning Larsen Architects og Erik Møller arkitekter.

Særlig bevaringsværdige

I dag har højhusene status som særlig bevaringsværdige, hvilket stiller store krav til, hvordan man må renovere dem. Samtidig er det nødvendigt at renovere mere, end man først forventede. Det betyder, at den oprindelige helhedsplan og det oprindelige budget har ændret sig en del over tid.

Fotos: Sandra Gonon/Arkitekturbilleder.dk og Wissenberg

Projekt information

Bygherre

fsb

Beliggenhed

Bellahøj ved København

Rådgivningsrolle

Ingeniørrådgiver i underrådgivning

Årstal

2017 - Igangværende

Entreprisesum

Ca. 611 mio. kr. (ekskl. moms)

Areal

Ca. 26.000 m²

Arkitekt

JJW Arkitekter (totalrådgiver for renoveringen)

Mads Stenbæk Jakobsen

Afdelingsleder, partner

Mobil: +45 20 15 56 77

Helhedsplanen

Helhedsplanen omfatter nu:

Klimaskærm

  • Facaderne bliver renoveret og væggene isoleret. Facaderne på de grå og gule huse skal udføres, så de ligner de oprindelige.
  • Der kommer ny belysning på facaderne.
  • Vinduer, altandøre og entredøre bliver udskiftet i alle boliger.
  • Tagene bliver renoveret.

Indeklima

  • Fugt og skimmel fjernes fra boligerne.
  • Der etableres mekanisk ventilation med varmegenvinding.
  • Der kommer nyt 2-strenget varmeanlæg med nye varmerør og nye radiatorer i alle lejligheder, så varmen kan fordele sig bedre i lejlighederne.

Lejligheder

  • I nogle boliger er der allerede trukket nye elkabler. Andre steder bliver gammel el udskiftet med nye elinstallationer.
  • Gulvene bliver slebet og lakeret.
  • Boligerne bliver malet.
  • Alle køkkener får malet loft, træværk og vægge og opsat stænkplade bag komfuret. Køkkener med en restlevetid på under 10 år bliver udskiftet med et nyt køkken. Boliger, der har tekøkken, får etableret et nyt køkken.

Udearealer og fælleshus

  • Kloakker genoprettes.
  • Når bygningerne er færdigrenoveret, bliver de steder, hvor der har været byggeplads, gennemgået og genoprettet, så de igen fremstår pæne.
  • Det gamle fritidshjem i området ombygges til fælleshus for beboerne i fsb Bellahøj.

Udføres med genhusning

En så omfattende renovering kan ikke undgås at påvirke beboernes liv og hverdag. Beboerne inddrages derfor i høj grad i planlægningen af renoveringen, som desuden koordineres med de fire andre boligselskaber på Bellahøj.

Der skal laves så meget arbejde i boligerne, at de ikke kan være beboet i den periode, der er håndværkere. Derfor skal beboerne genhuses ca. 6 måneder i midlertidige pavilloner, mens renoveringen pågår.

Totalrådgivningsopgaven

Totalrådgivningsopgaven omfatter arkitektydelser, ingeniør-ydelser og håndtering af beboerprocesser ved gennemførelsen af helhedsplanen for fsb’s fem højhuse. JJW Arkitekter står for arkitektydelserne, mens Wissenberg – som underrådgiver – står for ingeniørydelser i relation til konstruktion, VVS, ventilation og el. GHB Landskabsarkitekter står for renovering af udearealerne.

Da afdelingen og området har både arkitektoniske og kulturhistoriske værdier, udføres renoveringen med stor indlevelse i de kvaliteter, der er værd at bevare samtidig med, at der fornys, hvor det er muligt, så afdelingens bo-kvalitet bringes op på et nutidigt niveau.

De ingeniørfaglige opgaver

De ingeniørfaglige opgaver koncentrerer sig om følgende opgaver:

  • Udvikling af det konstruktive underlag for etablering af en ny facadebeklædning på de to typer bygninger.
  • Løsning af bygningernes ventilationsbehov i form af etablering af et mekanisk ventilationsanlæg med varmegenvinding.
  • Etablering af nyt 2-strenget varmesystem.
  • Udskiftning af elinstallationer.