fsb Bellahøj
Et stykke Danmarkshistorie renoveres: Bellahøj-højhusene får en tiltrængt opdatering.
fsb Bellahøj er en del af de berømte højhuse på Bellahøj, som var de første rigtige højhuse i Danmark. fsb Bellahøj er opført i 1954 og består af fem punkthuse på 10-12 etager med i alt 266 lejligheder plus kælder og tagetage. Husene er udført efter to forskellige principper. Tre huse er udført med Bellahøj-betonflisen, og to huse er opført efter Kalton-princippet med udfyldning af mursten. Afdelingen har et aktivt og velfungerende beboerdemokrati.
Nedslidt
Med mere end 60 år på bagen er facader og boliger ved at være nedslidte. Beboerne er generet af utætheder i klimaskærmen med trækgener, fugt, kulde og et stort energiforbrug til følge.
Ligeledes er der konstateret en del forekomster af skimmelsvamp i lejlighederne. Herudover er det afdelingens stærke ønske at etablere tidssvarende faciliteter til beboernes sociale aktiviteter i form af et beboerhus.
En langstrakt proces
I perioden 2009-2012 blev der udarbejdet en byggeteknisk tilstandsvurdering, og på et afdelingsmøde i 2012 besluttede afdelingen, at man skulle gå i gang med at lave en egentlig helhedsplan for bebyggelsen.
I 2013 indstillede Landsforeningen for Bygnings- og Landskabskultur til Kulturstyrelsen så Bellahøj til fredning. Boligselskaberne indgik derfor en aftale med Kulturstyrelsen om i samarbejde at fastlægge retningslinjerne for den nødvendige renovering for på den måde at udsætte en eventuel fredning. Et byggeprogram for alle højhusene på Bellahøj blev herefter udarbejdet af Henning Larsen Architects og Erik Møller arkitekter.
Særlig bevaringsværdige
I dag har højhusene status som særlig bevaringsværdige, hvilket stiller store krav til, hvordan man må renovere dem. Samtidig er det nødvendigt at renovere mere, end man først forventede. Det betyder, at den oprindelige helhedsplan og det oprindelige budget har ændret sig en del over tid.
Fotos: Sandra Gonon/Arkitekturbilleder.dk og Wissenberg