Stavnsholthave

Andels-bofællesskab bygget i træ og udviklet uden udviklere.

Stavnsholthave er et andels-bofællesskab øst for Farum, som lægger vægt på medejerskab og engagement, men som også giver plads til privatliv. Foreningen består af 25 andelsboliger på 80-133 m2 samt et fælleshus på 350 m2. Bofællesskabet startede på initiativ fra to beboere i 2015 og blev i 2017 bragt til live af arkitekterne Urban Power.

Bofællesskabet er udformet således, at det indrammer et 3.000 m2 stort naturområde, der fungerer som beboernes fælles baghave. Fælleshusets terrasse og boligernes åbne haver er orienteret mod dette fællesskab, der med tiden vil gro til med en blanding af frugttræer og buske, pryd- og nytteplanter samt et område til naturlig opsamling af områdets regnvand. Ydersiden af bebyggelsen fungerer som bofællesskabets ankomstområde, som har en mere intim og lokal tæt-lav struktur med små forhaver, redskabsskure og cykelparkering.

Selv om boligerne er kompakte, er der plads til at leve og til den naturlige forandring, der hører med til at være en børnefamilie. Husene er derfor konstrueret med lette vægge, der kan flyttes, og som skaber mulighed for at opdele i mindre rum eller slå de mindre værelser sammen til større rum, efterhånden som familielivet udvikler sig.

Der er tre boligstørrelser: 3-værelses på ca. 85 m2, 4-værelses på ca. 105 m2 og 4-værelses på ca. 125 m2. Hver bolig er i to etager, forbundet af en centralt beliggende åben trappe, der lader dagslyset skinne igennem boligen og giver et åbent udtryk med visuel kontakt mellem køkken og stue.

Fælleshuset indeholder to gæsteværelser, kælder, fælleskøkken og et stort fællesrum, der danner  rammen for bofællesskabets sociale aktiviteter og fælles middage.

Et byggeri af træelementer

Beboerne havde et ønske om, at bofællesskabet skulle have et lavt CO2-aftryk med træ som det  ennemgående materiale. Dette realiserede entreprenøren, Rasmus Friis, med vægelementer og dæk, leveret som præfabrikerede træelementer fra Roust Træ, der samles og opføres på stedet. Facaderne er beklædt med varmebehandlet træ, mens fælleshus og skure står i sortmalet træ.

Fotos er venligst leveret af arkitekterne Urban Power.

Projekt information

Bygherre

A/B Bofællesskabet Stavnsholthave

Beliggenhed

Farum

Rådgivningsrolle

Rådgivende ingeniør i totalentreprise

Årstal

2020 - 2022

Entreprisesum

58 mio. kr.

Areal

3100 m²

Arkitekt

Urban Power

Bo Christensen

Projektudvikling, partner

Mobil: +45 27 25 34 50

Fokus på bæredygtighed – DGNB-certificeret

Bygningernes energiforbrug i driftsfasen har væsentlig betydning for, om det er en bæredygtig  helhedsløsning. Derfor var det et krav, at husene skulle udføres, så de overholdt lavenergiklasse
2020, som er den laveste energiklasse i forhold til det gældende bygningsreglement (BR18).

Vinduer er indrettet med slanke profiler, som giver et meget lavt varmetab, kombineret med et stort dagslysindfald.

Hver bolig er forsynet med én luft/luft varmepumpe, der erstatter gulvvarmesystemet og ventilationsanlægget, så den varme luft, som pumpen blæser ind, vil dække rækkehusenes  varmetab.En boligventilationsvarmepumpe (luft/luft) er en kombinationspumpe, der bruges til opvarmning af indblæsningsluften samt brugsvandet. Løsningen skaber en lavere regning på opvarmning af varmt brugsvand samt opretholdelse af konstant luftskifte og derfor et bedre indeklima.

Byggeriet er DGNB-certificeret til ”niveau sølv”.