Hammershus besøgscenter, Bornholm

Når vi ser tilbage på 2018, så er det ikke uden stolthed. Flere af de projekter, vi har været engageret i, blev belønnet med priser eller har fået flot omtale i medierne. I to af projekterne spillede brugen af træ en central rolle.

Det almene boligbyggeri, Timianhaven, modtog hele to priser ved Building Awards i november 2018: Innovationsprisen og Materialeprisen. Timianhaven modtog Materialeprisen for brugen af CLT-træ, altså krydslamineret træ. CLT er et relativt nyt materiale i Danmark, der gør det muligt at bygge større og højere med træ som en del af de bærende konstruktioner. CLT rummer store fordele, hvad angår miljøbelastning, indeklima og konstruktionstid. Det er en bæredygtig, klimavenlig løsning, som har et mere fordelagtigt CO2-regnskab end fx beton. Projektet med Timianhaven har været med til at bane vejen for brugen af CLT på det danske marked og blev udført i samarbejde med tegnestuen Vandkunsten, Adserballe & Knudsen og Dominia.

Det var også brug af træ, der gjorde Hammershus Besøgscenter til en prisvinder. Hammershus Besøgscenter modtog i juni 2018 Tømrerprisen 2018 for brugen af bornholmsk eg i byggeriet. De mange meter planker af bornholmsk eg, der er brugt i centeret, har en fremtrædende rolle inde i besøgscenteret, på taget og på terrassen, der er smukt dækket af bornholmske egeplanker. Besøgscenteret er æstetisk bæredygtigt, idet det diskret lægger sig ind i klipperne over for Nordeuropas største borgruin og ikke kan ses, når man ankommer til attraktionen. Ud over Wissenberg bestod rådgiverteamet af Arkitema Architects og Professor Christoffer Harlang. I november 2018 vandt besøgscenteret også prisen for bedste udstillingsbygning ved World Architecture Festival, som er verdens største arkitekturfestival, og blev desuden nomineret til den prestigefulde arkitekturpris, Mies van der Rohe-prisen.

Kombinationen med Wissenberg, Arkitema Architects og Christoffer Harlang viste sig at være en succesfuld opskrift, for samme rådgiverteam stod også bag Brøchner Hotels nye hotel i Carlsberg Byen, Hotel Ottilia. Politikens arkitekturanmelder Karsten R.S. Ifversen var begejstret, da han anmeldte hotellet og gav det 5 ud af 6 stjerner sammen med mange flotte ord som fremragende og vellykket.

Endelig skal nævnes boligerne i Toftebo I, som i december 2017, sammen med Vadehavscenteret og LEGO House, modtog prisen for Årets Byggeri 2017. Toftebo I er en almennyttig boligbebyggelse i Værløse, som har gennemgået en ultra-lavenergi-renovering, projekteret af Wissenberg i samarbejde med BJERG Arkitektur. Det er bæredygtighed i form af et lavt energiforbrug. I forbindelse med tildelingen af prisen udtalte dommerkomiteen: ”Toftebo demonstrerer, at det er muligt at renovere den eksisterende bygningsmasse til passivhus-standard inden for den almene ramme. Der er lagt stor omtanke, ansvarlighed og fremsynethed i projektet, der samtidig anviser en vej, som langt flere af vores byggerier bør gå de kommende år”.