Skoleparken 1
Nedrenovering og genopbygning af arkitektonisk perle.
Skoleparken 1 var en helhedsplan for en større bebyggelse, udført som nedrenovering og genopførelse af 241 boliger, herunder 52 tilgængelighedsboliger samt nyopførelse af 36 almene boliger og et fælleshus.
Skoleparken 1 blev opført i årene 1953-1955 på en ca. 100.000 m2 stor, kuperet grund. Bebyggelsen er tegnet af Jørgen Bo og står som en enestående arkitektonisk repræsentant for perioden. Bebyggelsen er udpeget som bevaringsværdig i Kommuneatlasset og fremstår som en arkitektonisk perle. Bebyggelsen består af henholdsvis én- og toetagers rækkehuse samt toetagers altangangshuse. Dertil et fælleshus, ejendomskontor, børneinstitution og varmecentral.
Mange kritiske forhold
Boligselskabet indledte i januar 2011 en dialog med Landsbyggefonden om bebyggelsens tilstand og forestående behov for renovering. Problemerne var koncentreret om indeklimaet og skimmelsvamp med mistanke om problematiske bygningskonstruktioner, kombineret med grundfugt.
Resultaterne af de gennemførte undersøgelser dokumenterede også en lang række bygningsmæssige svagheder og i særdeleshed uhensigtsmæssige konstruktioner og materialer, der samlet set ville medføre et accelererende behov for en gennemgribende renovering af bebyggelsens klimaskærm og tekniske installationer. I bygningsmassen blev der også fundet PCP og asbest, som var tidstypisk for denne type ejendomme.
Budgettet kunne ikke rumme projektet
Efter bygherres og Wissenbergs udarbejdede byggeprogram og dispositionsforslag måtte man erkende, at renoveringsarbejdet var mere omfattende end først antaget, og at den oprindelige budgetramme og Landsbyggefondens udmeldte finansieringsplan ikke kunne rumme projektet. Som konsekvens af dispositionsforslagets øgede anlægsramme og den afledte huslejepåvirkning blev projekteringen efter ønske fra boligorganisationsbestyrelsen midlertidigt standset.
Et omfattende analysearbejde af seks forskellige løsningsmodeller viste, at nedrivning til sokkel og ”genopførelse” på eksisterende fundamenter samt øget anvendelse af byggeretten samlet set ville give den største ”totalværdi”. Det blev derfor anbefalet at arbejde videre med denne løsning.
Nedrivning til fundament og genopførelse
Boligerne blev miljøsaneret med komplet nedrivning af facader, altangange m.m. for at fremtidssikre dem med tidssvarende og energirigtige bygningskonstruktioner. Den fundne løsning med nedrenovering og genopførelse samt nyopførelse sikrede fastholdelse af bevaringsværdierne og muliggjorde en tilbageførsel af boligerne til deres oprindelige arkitektoniske udtryk samtidig med, at den økonomiske ramme blev holdt, og bebyggelsen blev fremtidssikret ved modernisering og nyindretning.
Nye boliger og flere parkeringspladser
Med respekt for den eksisterende bebyggelse blev der også opført fire nye boligstænger med 36 boliger. I forbindelse med opførelsen af disse nye boliger blev der etableret ekstra parkeringspladser.
Et tidligere erhvervslejemål blev nedrevet, så der er skabt en ny forbindelse til det grønne område og åbnet op for friere bevægelse og ophold i udearealerne.
Bearbejdning af landskabet
Som led i den omfattende renovering blev der også udarbejdet en plan for fornyelse af boligbebyggelsens udearealer. Helhedsplanen tog afsæt i Skoleparkens offentlige, kuperede parklandskab.
Den landskabelige bearbejdning bestod af opgradering af veje, stier og terrasser – her med nye overflader. Langs landskabets stisystem blev der etableret belysning i LED. Efter arbejdernes udførelse blev terræn retableret, og der blev udført nye belægninger på veje og stier.
I det tidligere spildevandssystem blev både spildevand og regnvand afledt til offentlig kloak. I forbindelse med renoveringen blev afledningen af regnvand afkoblet.
Samarbejde og samprojektering
Rådgiverteamet arbejdede tæt sammen med boligselskabet og byggeudvalget for at fastlægge den rette vision for fremtiden og den økonomiske ramme. Rådgiverteamet deltog blandt andet i beboer-, byggeudvalgs- og fokusgruppemøder, udarbejdede oplæg til drøftelse ved møderne samt løbende udsendte nyhedsbreve til beboerne.
Projektet blev sendt i tidligt udbud med samprojektering med entreprenøren, MT Højgaard.