Holbæk Svømmehal
Nedrivning af svømmehal med fokus på genanvendelse af bygningsmaterialer.
Holbæks gamle svømmehal på Vandtårnsvej 8 har måttet vige pladsen for et nyt plejecenter på grunden. Svømmehallen, der er fra 1973 og på 1.905 m2, var opført i gule musten med store tagspær af limtræ og tagplader af asbestholdig eternit.
Wissenbergs rolle
Wissenberg var tilknyttet nedrivningen som totalrådgiver og har som sådan registreret den eksisterende bygning, udarbejdet program for miljøundersøgelser, budget, tidsplan og udbudsmateriale for nedrivningen. Verificeret og bestilt supplerende prøver af bygningsdele, AMK (P), udarbejdet myndighedsandragende, foretaget projektopfølgning, kvalitetssikring og udført byggeledelse og fagtilsyn på nedrivningen. Endelig har Wissenberg forestået overdragelsen af grunden til totalentreprenøren.
Det var nedbrydningsvirksomheden Kingo Karlsen A/S, der stod for nedrivningen af svømmehallen, der blev udført som en miljørigtig og bæredygtig nedbrydning.
Fokus på genbrug og genanvendelse
Inden nedrivningen påbegyndtes, blev bygningen grundigt kortlagt og undersøgt for miljøfarlige stoffer, men også for hvilke bygningsdele der kunne genbruges eller genanvendes.
Materialer, der kunne genbruges, var mursten, limtræsspær, stål så som vipper, startskamler og trapper, samt tagplader uden asbest. Murstenene bliver genbrugt i det nye plejecenter, der opføres på stedet. Limtræsspærene blev afsat til et andet kommunalt byggeprojekt, og store dele af inventaret blev solgt på auktion.
Svømmehallens beton er blevet knust og kan derefter enten bruges som stabilgrus under byggeriet eller i ny beton. Også det træ, som ikke direkte kan genbruges, vil blive genanvendt. Samlet set kunne Holbæk Kommune genbruge eller genanvende omkring 70 % af bygningens materialer.