Ny bygherrerådgiver med ekspertise i bæredygtighed
I 2023 kunne vores afdeling for bygherrerådgivning byde velkommen til en ny kollega, Anders Andersen, der medbringer en betydelig mængde erfaring inden for bygherrerådgivning. Anders har i løbet af sin karriere udviklet en særlig interesse for bæredygtighed, et område han har fulgt lige fra sin uddannelse som bygningskonstruktør.
Hos Wissenberg håber Anders at kunne understøtte Wissenbergs afdeling for klimatilpasning og bæredygtighed ved at være med til at sætte bæredygtighed på bygherrernes dagsorden i byggeprojekternes helt tidlige fase, der hvor de stadig er ved at finde deres form. Det er noget, han kan gøre som bygherrerådgiver, og som sådan er det hans ambition at bidrage til en styrket bæredygtighedskultur inden for byggebranchen.
“For en virksomhed som Wissenberg er det afgørende at skabe en stærk forbindelse mellem bæredygtighedsspecialisterne og resten af organisationen. Jeg ser frem til at bidrage til dette,” siger Anders. “Det er dels de projekterende, der skal have bæredygtighed som ’top-of-mind’, men det er også bygherrerne og arkitekterne, der skal træffe nogle klimamæssige valg.”
Anders’ vision er en fremtid, hvor bæredygtighed er en integreret del af ethvert byggeprojekt, understøttet af en overbevisning om, at genanvendelse af materialer og nyskabende, bæredygtige byggeteknikker er vejen frem.
Han fortæller: “Det var en lidt svær start for bæredygtighed i byggeriet tilbage i 1980’erne og 1990’erne. Da hed det energirenovering og byøkologi, og det blev hurtigt lidt for langhåret til, at der var nogen, der rigtigt ville det. Jeg mener, at vi nu har nået et punkt, hvor der er den kritiske masse, som er nødvendig for, at det kan løbe rundt, og for at der er en forretning i det. Nu er der bygherrer, developere og udviklere, som kan se, at der er penge i at bygge mere bæredygtigt. Når de gør noget inden for bæredygtighed i byggeprojekterne, så er det ikke bare for at redde jorden og klimaet, men også fordi det er en god forretning. Og så giver det jo også byggerier af en bedre kvalitet. Hvis man ser på sådan noget som en DGNB-certificering, så er det jo egentlig en form for kvalitetskrav til byggeriet, der ligger i certificeringen.”
Genanvendelse af byggematerialer
For Anders udgør genanvendelse af materialer den største driver af bæredygtighed i byggeriet – nu og fremadrettet. “Det er der, der sker en stor ændring i byggebranchen nu, og det er noget, som spiller ind i mange af de aspekter, der er ved et byggeri. I stedet for at projektere med det, man kan købe, skal vi lære at projektere med det, vi har. Men tør man det?” spørger Anders. “Ja, det tør og kan man godt, selv om der stadig er nogle bygherrer, der ikke har opdaget det endnu. Heldigvis er der også nogle, som går forrest,” konstaterer Anders. “Man kan godt købe brugte materialer, der er forsikringsdækket, og man kan godt gå ud og få fat i gamle materialer, som stadigvæk har en kvalitet, der er som de nye. En mursten er jo ikke blevet dårligere, bare fordi den har ligget i en mur i 100 år. Så der er masser af produkter, der kan genanvendes.”
Rollen som bygherrerådgiver
Som bygherrerådgiver finder Anders det spændende at være der, hvor man kan se, at man kan gøre en forskel og få løst bygherrens behov. Det giver ham mulighed for at påvirke byggeprojekter tidligt i processen, hvilket muliggør en større indflydelse på projektets bæredygtighed og dets overordnede succes. Da han var hos medicinalvirksomheden Lundbeck i Valby var det i praksis også en form for bygherrerådgiverrolle, Anders havde, idet han hjalp virksomhedens afdelingsledere med at få gennemført deres forskellige byggeprojekter. Men han har også arbejdet som bygherre hos blandt andet de almene boligorganisationer Lejerbo og AAB.
Den helt tidlige projektudvikling
Et særligt område, Anders har dyrket, er den helt tidlige projektudvikling. Han fortæller: “Det, jeg synes, er spændende, er at dykke ned i den problemstilling, bygherren står med. Hvad er bygherrens behov, hvad er det, der trigger ham eller hende ved projektet. Det handler om at undersøge, hvad der er af muligheder. Vi ser på fordele og ulemper ved at gøre det ene eller det andet. Det handler lidt om at finde hullerne i osten, og der er nye udfordringer hver gang. Og så synes jeg, at jeg har en forpligtigelse til at være med til at sætte bæredygtighed på dagsordenen. Det er noget af det, der tænder mig.“